Εμφάνιση μηνυμάτων - Ntama

Welcome to A33 Community - αρνάκι άσπρο και παχύ.....

Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - Ntama

Σελίδες: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 215
61
Ορεκτικά - Σαλάτες / Μελιτζανοσαλάτα
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:08:15 μμ »
[align=center]ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ  [/align]


4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ξίδι



1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις ακουμπήσουμε χωρίς να καούμε. Τις ξεφλουδίζουμε και πετάμε τη φλούδα τους.
2. Κομματιάζουμε την ψίχα τους και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τη λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Προσθέτουμε τόσο ξίδι, ώστε η μελιτζανοσαλάτα να γίνει πικάντικη. Τέλος, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για να ετοιμάσουμε λείο και ομοιογενές μίγμα. Διατηρούμε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.


ΠΡΟΤΑΣΗ: Η μελιτζανοσαλάτα μπορεί να εμπλουτιστεί με μαγιονέζα, λιωμένο τυρί φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι. Δεν είναι, βέβαια, νηστίσιμες, αλλά είναι πεντανόστιμες.

62
[align=center]ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ  [/align]



200 γρ. φύλλα από φρέσκα πράσινα λαχανικά όπως ρόκα, σπανάκι, σαλάτα, κρεσόν και άλλα, πλυμένα καλά, στραγγισμένα και κομμένα μέτρια κομμάτια
15 μεγάλα μανιτάρια άγρια ή ήμερα
αλάτι και πιπέρι
40 γρ. μαύρες ή άσπρες τρούφες κονσέρβα (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο



ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

12 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι και πιπέρι
4 κουτ. της σούπας σπορέλαιο
1 κουτ. της σούπας σουσαμέλαιο




Τοποθετούμε τα φύλλα από τα λαχανικά με όμορφο τρόπο σε 4 ατομικά πιάτα. Σε ένα μικρό βαζάκι, που να κλείνει καλά, χτυπάμε καλά όλα τα υλικά του ντρέσινγκ.
Σκουπίζουμε με ένα υγρό πανάκι τα μανιτάρια μας, εκτός από αυτά της κονσέρβας, και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε εκεί τα μανιτάρια, νοστιμίζοντάς τα με αλατοπίπερο.
Αν χρησιμοποιήσουμε τις τρούφες, τις στραγγίζουμε από το υγρό της κονσέρβας και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες, ή ακόμη και στον τρίφτη.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τα πράσινα φύλλα και από πάνω απλώνουμε με όμορφο τρόπο τα ζεστά μανιτάρια. Στο τέλος προσθέτουμε τις τρούφες, μοιράζοντας από λίγες σε κάθε πιάτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε αυγά ορτυκιών, τα τηγανίζουμε όπως τα κανονικά αυγά σε λίγο φρέσκο βούτυρο και προσθέτουμε από ένα αυγό πάνω από τα μανιτάρια σε κάθε πιάτο. Συνοδεύουμε με γαλλική μπαγκέτα ή με μπριός.

63
Ορεκτικά - Σαλάτες / Ταραμοσαλάτα
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:06:25 μμ »
[align=center]ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ  
[/align]

- 160γρ. ταραμάς
- 160γρ. ψίχα ψωμιού
- 1 ½ - 2 φλιτζ λάδι
- 2-3 λεμόνια (χυμός)
- ψιλοκομμένος μαιντανός
- 1 μεγάλο κρεμμύδι



1. Καθαρίζετε από τις πέτσες και τα λέπια τον ταραμά.
2. Τον βάζετε από το βράδυ σε χλιαρό νερό να ξαλμυρίσει και τον στραγγίζετε καλά.
3. Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε καλά.
4. Βάζετε σε μπλέντερ το ψωμί, το κρεμμύδι και λίγες σταγόνες λάδι.
5. Χτυπάτε να αναμειχθούν καλά και αρχίζετε να ρίχνετε σταγόνα -σταγόνα το λάδι χτυπώντας συνέχεια.
6. Ρίχνετε λάδι και λεμόνι.
7. Στο τέλος προσθέτετε λίγο μαϊντανό.

64
Θαλασσινά / Καβουροσαλάτα του Λιμανιού
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:05:26 μμ »
[align=center]ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ "ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ"  [/align]




2 φλιτζάνια καβουρόψιχα κονσέρβα,
½ φλιτζάνι μαγιονέζα
1/4 κουτ. του γλυκού Γουόστερσαϊρ σως
2 σταγόνες ταμπάσκο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο




Αναμιγνύουμε τη μαγιονέζα, τη Γουόστερσαϊρ σως και το ταμπάσκο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Σε μία σαλατιέρα αναμιγνύουμε την κομματιασμένη καβουρόψιχα και το σέλινο και περιχύνουμε με το υγρό μίγμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για, τουλάχιστον, 1½ ώρα. Σερβίρουμε από το μπολ ή το μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια, τα οποία ξεφορμάρουμε μετά σε πιάτα.

65
Διεθνής Κουζίνα / Ιταλική Σαλάτα Ψωμιού
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:04:43 μμ »
ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΨΩΜΙΟΥ  




-1 σκελίδα σκόρδο
-1 φραντζόλα του ½ κιλού άσπρο ψωμί
-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες, ώριμες τομάτες
-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αγγουράκι
-1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
-1/8 κουτ. του γλυκού θυμάρι
-1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-2 κουτ. της σούπας βαλσαμικό ξίδι




1. Τρίβουμε τη σκελίδα του σκόρδου στα τοιχώματα και στον πάτο ενός μεγάλου μπολ ή σαλατιέρας, κατά προτίμηση ξύλινης. Κόβουμε τη φραντζόλα σε κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.
2. Ρίχνουμε στη σαλατιέρα το κομμένο ψωμί, τις τομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το βασιλικό και το θυμάρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύουμε με προσοχή. Σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.

66
Θαλασσινά / Φιλέτο Σολομού με σως ροκφόρ
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:01:47 μμ »
Φιλέτο σολομού με σως ροκφορ          
     
 
 1 φρέσκος ολόκληρος σολομός (2½ kg περίπου)
 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
 80g βούτυρο γάλακτος Pοδάμι
 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
 300g μανιτάρια καθαρισμένα ανάμεικτα
 200ml κρέμα γάλακτος
 100g ροκφόρ
 αλάτι
 πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 
Zητάμε στο ιχθυοπωλείο να μας αφαιρέσουν το κεφάλι, την ουρά, την πέτσα και τα κόκαλα της ράχης του ψαριού.
Πλένουμε προσεκτικά το καθαρισμένο ψάρι και το στεγνώνουμε.
Tο τοποθετούμε πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και το ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να το σχίσουμε εντελώς.
Bάζουμε στη σχισμή αλατοπίπερο, τα κρεμμυδάκια, το μισό άνηθο και λίγο ροκφόρ και γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες της σχισμής δίνουμε στο καθαρισμένο ψάρι σχήμα ρολού.
Στη συνέχεια το κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Bουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το τοποθετούμε μέσα.
Aλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λίγο κρασί και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά τις φέτες μέχρι να πάρουν χρώμα.
Kόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρουμε στο υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Mεταφέρουμε το ζουμί που έμεινε στο ταψί σε κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο.
Το ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι.
Και την κρέμα και βράζουμε τη σάλτσα 5 - 6 λεπτά μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε τις φέτες σολομού με τη σάλτσα τους και τα μανιτάρια.

67
Θαλασσινά / Καλαμαράκια τηγανητά
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:00:58 μμ »
Καλαμάρια γεμιστά ψητά          
 
 8 μέτρια καλαμάρια
 250g φέτα
 2 πιπεριές κέρατα (γλυκιές ή καυτερές)
 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 2 λεμόνια
 μαϊντανός
 αλάτι
 πιπέρι


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, ξεχωρίζοντας το σώμα από τα πλοκάμια.
Σε ένα μπολ κομματιάζουμε τη φέτα, προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε ροδελίτσες, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
Αλείφουμε τα καλαμάρια και τα πλοκάμια τους με λάδι και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ.
Σερβίρουμε τα καλαμάρια με λαδολέμονο, πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

68
Θαλασσινά / Καλαμαράκια τηγανητά
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 11:00:10 μμ »
Καλαμαράκια τηγανητά          
 

 1kg καλαμαράκια
 1 φλιτζάνι αλεύρι
 ½ φλιτζανάκι του καφέ αυγό
 ηλιέλαιο και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 αλάτι – χοντροαλεσμένο πιπέρι
 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
 χυμό 1 λεμονιού


 
Μπορούμε αντί να αλευρώσουμε τα καλαμαράκια να τα βουτήξουμε σε χυλό που θα φτιάξουμε ως εξής: · 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις · αλάτι – πιπέρι · 1 κουταλιά λάδι · 1 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό · 2 ασπράδια.
Βάζουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι σʼ ένα μπολ με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ανοίγουμε στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και 1 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό.
Ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
Αφήνουμε το χυλό να «σταθεί» 1 ώρα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα, την ανακατεύουμε απαλά μέσα στο χυλό και είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.
      
 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια.
Αν είναι καταψυγμένα τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν.
Αν είναι μικρά τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα.
Αν είναι μεγάλα, χωρίζουμε τα πλοκάμια και κόβουμε το σώμα σε ροδέλες.
Τα βάζουμε σʼ ένα μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε μέσα το αυγό και το λεμόνι.
Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Σʼ ένα πιάτο ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι.
Σʼ ένα τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο, το αφήνουμε να κάψει καλά και τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Για να γίνουν τραγανά πρέπει το λάδι να καίει καλά.
Όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι τα απλώνουμε σε απορροφητική χάρτινη πετσέτα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα γαρνίροντάς τα με φέτες λεμονιού και στολίζοντάς τα με τρυφερά φύλλα μαρουλιού.

69
Cakes - Cookies / Κρουασάν με Καρύδι
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:59:21 μμ »
Υλικά:

ζύμη για τσουρέκια
καρύδια χοντροκοπανισμένα
κανελοζάχαρη
1-2 αυγά
Γαλέτα ψιλή


Ετοιμάζουμε τη ζύμη (βλ. ζύμη «Τσουρέκια) και την ανοίγουμε σε φύλο με πάχος μισού πόντου, που κόβουμε, με ροδίτσα ή μαχαίρι, σε τρίγωνα κομμάτια.
Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση, ανακατεύοντας τα χοντροκοπανισμένα καρύδια με την κανελοζάχαρη, λίγη γαλέτα ψιλή και 1-2 αυγά.
Βάζουμε λίγη απ’ αυτήν τη γέμιση σε κάθε τρίγωνο και το τυλίγουμε από το φαρδύ μέρος προς την κορυφή (αφού προηγούμενα περάσουμε τα χείλη του με χτυπημένο αυγό). Αφού τυλιχτούν, τα κουλουριάζουμε λίγο, να πάρουν σχήμα μισοφέγγαρου.
Τα αφήνουμε σε μέρος χλιαρό να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους, τα αλείφουμε – με το πινέλο – με αυγό και τα αφήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15’-20’ λεπτά.

70
Θαλασσινά / Θαλασσινά με Ρύζι
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:57:42 μμ »
ΡΥΖΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ  



Το φαγητό αυτό είναι κατάλληλο τόσο για πρώτο πιάτο όσο και για κύριο, ιδίως τώρα το καλοκαίρι. Προσοχή στα μύδια: τα πλένουμε καλά και τα βουρτσίζουμε προσεκτικά πριν τα βράσουμε. Πετάμε από την αρχή κάθε μύδι που φαίνεται αλλοιωμένο και, μετά το βράσιμο, πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια σε κονσέρβα, αν και τώρα το καλοκαίρι τα φρέσκα μύδια είναι πεντανόστιμα.



2 φλιτζάνια μακρύκοκκο ρύζι
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
λίγους στήμονες ζαφορά
400 γρ. μύδια φρέσκα
300 γρ. γαρίδες φρέσκιες
1/2 φλιτζάνι τομάτα ψιλοκομμένη



Βράζουμε τις γαρίδες με το κέλυφος σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τις καθαρίζουμε και κρατάμε μόνο το κέλυφος της ουράς. Βράζουμε τα μύδια και πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει. Κρατάμε τα μύδια και τις γαρίδες κατά μέρος.
Σε μία μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ρύζι, μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι και τη ζαφορά και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Μετά κατεβάζουμε στο χαμηλό, προσθέτουμε τα μύδια, τις γαρίδες και την τομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και να πιεί τα υγρά του. Σερβίρουμε το ρύζι ζεστό ή κρύο.

71
Θαλασσινά / Αστακός Σούπα
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:56:03 μμ »
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΣΤΑΚΟ  



Ο αστακός όπως λένε όσοι ξέρουν, είναι από μόνος του ένα πρώτης τάξεως αφροδισιακό. Εδώ είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο που θα ανοίξει το γεύμα και θα σας εισαγάγει ευγενικά στις γευστικές απολαύσεις που θα ακολουθήσουν...




-1 μικρό αστακό ( 800 γρ περίπου )
-1/2 ποτήρι του νερού λάδι
-1/2 ποτήρι του νερού λευκό, ξηρό κρασί
-100 γρ ψιλοκομμένα, αποφλοιωμένα ντοματάκια
-1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομένο ξερό κρεμμύδι
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-1 πρέζα ξερό θυμάρι και 1 πρέζα ξερή ρίγανη
-4 λεπτές φέτες ψωμί
-βούτυρο για το τηγάνισμα
-αλάτι και πιπέρι
-μαϊντανό για το γαρνίρισμα




Βάζουμε τον αστακό σε μια κατσαρόλα με καφτό, αλατισμένο νερό και τον βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Τον στραγγίζουμε, τον κόβουμε κατά μήκος στα δύο και αφαιρούμε το ψαχνό του. Το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι, σπάμε τις δαγκάνες του με τον καρυοθραύστη και τις προσθέτουμε κι αυτές στην κατσαρόλα. Σωτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο, συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα και περιχύνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τα ντοματάκια, το σκόρδο, 1 ποτήρι νερό και βράζουμε για 30 περίπου λεπτά, ρίχνοντας νερό αν βλέπουμε οτι η σούπα πήζει.
Τηγανίζουμε το ψωμί σε ζεστό βούτυρο, το μοιράζουμε σε δύο βαθιά πιάτα και περιχύνουμε από πάνω με τη σούπα. Προσθέτουμε σε κάθε πιάτο τις δαγκάνες και γαρνίρουμε με το μαϊντανό.

72
Θαλασσινά / Φαγκρί με Μανιτάρια
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:54:55 μμ »
ΦΑΓΚΡΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  



1 φαγκρί, περίπου 1 κιλό
500 γραμ. μανιτάρια
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
2 κουταλιές σούπας θυμάρι (φρέσκο κατά προτίμηση)
1/2 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο ξηρό κρασί
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
αλάτι
πιπέρι




-Πλένουμε, καθαρίζουμε και αλατοπιπερώνουμε το ψάρι μέσα και έξω.
-Τοποθετούμε στην κοιλιά του ψαριού τη μια σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετούλες και μια κουταλιά σούπας θυμάρι.
-Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το ψάρι.
-Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε την άλλη σκελίδα σκόρδο και τα μανιτάρια και σοτάρουμε πολύ ελαφρά.
-Προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι, τις φέτες πορτοκαλιού και το κρασί.
-Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
-Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο ψάρι και το ψήνουμε στους 200°C, για 35 λεπτά.

73
Θαλασσινά / Ψαρόσουπα
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:54:07 μμ »
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ  



1 και 1/2 κιλό κοκκινόψαρα (ή άλλο ψάρι για σούπα)
6 μεγάλα καρότα
4 μεγάλες πατάτες
3 κολοκυθάκια
1 μεγαλούτσικο ματσάκι σέλινο
2 μέτρια κρεμμύδια
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι





-Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
-Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο νερό, το λάδι, αλάτι και όλα τα καθαρισμένα λαχανικά.
-Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
-Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια.
-Βγάζουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και βάζουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια να βράσουν 15 λεπτά περίπου, προσέχοντας να βράσουν χωρίς να διαλυθούν.
-Βγάζουμε τα ψάρια σε πιατέλα.
-Βάζουμε τις μισές πατάτες σ' ένα μπολ και τις πατάμε μ' ένα πιρούνι να γίνουν πουρές.
-Ανακατεύουμε τον πουρέ με λίγο ζουμί και τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα για να χυλώσει η σούπα.
-Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
-Όταν η σούπα αρχίσει να βράζει και πάλι, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
-Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή συνοδεύοντάς τη με το βραστό ψάρι, σκέτο ή γαρνιρισμένο με μαγιονέζα.

74
Θαλασσινά / Συναγρίδα με Ρύζι
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:52:23 μμ »
ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ ΜΕ ΡΥΖΙ  


4 φιλέτα συναγρίδας κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα
αλάτι και πιπέρι
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
2 φλιτζάνια ρύζι
1/2 κουτ. του γλυκού κάρι σκόνη
μερικούς στήμονες ζαφορά


Η συνταγή αυτή γίνεται με δύο τρόπους. Μπορούμε, δηλαδή, είτε να ψήσουμε τα φιλέτα της συναγρίδας στο φούρνο, σε ένα ταψάκι με λίγο λάδι και αλατοπίπερο, είτε να τα ψήσουμε στη σχάρα ή το γκριλ, αλειμμένα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Και στις δύο περιπτώσεις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Στο μεταξύ, σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι, το κάρι και τη ζαφορά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιεί τα υγρά του.
Σερβίρουμε το ψάρι με φετούλες λεμονιού και συνοδεύουμε με το ρύζι

75
Κρεατικά / Κεφτεδάκια Μοσχαρίσια με Μανιτάρια
« στις: Αυγούστου 26, 2005, 10:49:35 μμ »
KEΦTEΔAKIA MOΣXAPIΣIA ME MANITAPIA  



450 γρ. φρέσκα μανιτάρια
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά
ψίχα από 2 ψωμάκια, βρεγμένη με γάλα
40 γρ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα)
1/2 κρεμμύδι
7-8 κουτ. ελαιόλαδο
½ κούπα ζωμό
αλάτι





Aνακατεύουμε τον κιμά με τα αυγά, την ψίχα, την παρμεζάνα, λίγο αλάτι και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια. Kαθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε σε ένα πιρέξ με λάδι, σκεπάζουμε και φουρνίζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, το ζωμό και τα μανιτάρια (ψιλοκομμένα). Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Aφήνουμε να «κάτσει» για 3 λεπτά και σερβίρουμε.

Σελίδες: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 215