Βρε Σαλονικιοί!!!!! [Συνταγές για Καζάν Ντιπί]

This is a discussion for the topic Βρε Σαλονικιοί!!!!! [Συνταγές για Καζάν Ντιπί] στις the board Ζαχαροπλαστική.
*

Αποστολέας Θέμα: Βρε Σαλονικιοί!!!!! [Συνταγές για Καζάν Ντιπί]  (Αναγνώστηκε 10535 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

spellbound

  • phpBB *****
  • ******
  • Μηνύματα: 8251
  • Like: +0/-0
στις: Νοεμβρίου 26, 2007, 10:08:54 μμ
[size=24]ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ[/size]


Ξερει κανενας σας να φτιαχνει ???
Αν ναι, γιαααααααααααααααα αμολατε μας τη συνταγη!!!!!!
[/b]


Rakendytos

  • phpBB *****
  • ******
  • Μηνύματα: 9640
  • Like: +1/-0
Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 27, 2007, 08:55:46 πμ
Αυτο δεν ειναι το καμενο απο το καζανι? :roll:

Πως να καιω το τσουκαλι ξερω...συνταγη δεν ξερω..
Το καλυτερο το εχω φαει στην Κομοτηνη..


Athinoula

  • phpBB ****
  • *****
  • Μηνύματα: 3620
  • Like: +0/-0
Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 27, 2007, 09:21:24 πμ
Καζάν Ντιπί
   

 
Καζάν Ντιπί
 
Υλικά:

4 ΛΙΤΡΑ ΓΑΛΑ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ

3 ΚΟΥΠΕΣ ΖΑΧΑΡΗ

2 ΚΟΥΠΕΣ ΝΙΣΕΣΤΕ

¼ ΚΟΥΠΑΣ ΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για την κρέμα:

Αφήστε το γάλα στην φωτιά μέχρι να πάρει βράση [αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βράσεi για περίπου πέντε λεπτά]. Αν είναι το γάλα ολόφρεσκο, από το ζώο, θέλει παραπάνω βράσιμο για να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια
Διαλύετε το νισεστέ σε κρύο γάλα [που έχετε κρατήσει από την αρχική δόση πριν το βάλετε για βράσιμο]
Ρίχνετε τη ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς
Ρίχνετε τώρα το διαλυμένο νισεστέ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε συνεχώς
Καλό ανακάτεμα και γρήγορο μέχρι να πήξει και να γίνει κρεμώδες
Για την καραμέλα:

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε βούτυρο [μία κουταλιά της σούπας] και μισή κούπα ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι μια κουταλιά της σούπας από το βρασμένο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μυρίσει καραμέλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάψει η ζάχαρη


Η μεγάλη ώρα:

Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί: στρώνουμε την καραμέλα στον πάτο του ταψιού. Από πάνω στρώνουμε μια λεπτή στρώση από την κρέμα ίσα ίσα να σκεπάσει την καραμέλα. Πιάνουμε με πιαστράκια το ταψί και σε ένα φλόγιστρο [πετρογκάζ ή γκαζάκι που υπάρχει σε κάθε σπίτι] καίμε τον πάτο του ταψιού για αρκετή ώρα μέχρι να μυρίσει το καμένο. Έπειτα στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω σιγά σιγά με την βοήθεια ενός κουταλιού έτσι ώστε να μην αναμιχθεί με την καμένη καραμέλα.


ΜΗΝ το βάλετε αμέσως στο ψυγείο, αλλά αφήστε το να κρυώσει εκτός ψύξης και τοποθετείστε το μετά να παγώσει για τα καλά και…ΕΤΟΙΜΟ το γλυκό.



Πρέπει να ξέρετε:

Η συνταγή γίνεται και με κανονικό αγελαδινό γάλα, με τη διαφορά ότι δεν θα φτιάξετε καζάν τιπί αλλά μια άλλου είδους κρέμα που θα του μοιάζει…Δεν πειράζει όμως, θα εντυπωσιάσει ούτως ή άλλως.

Πριν ξεκινήσετε φροντίστε για το καλό σας και για το καλό της συνταγής να είναι και κάποιος άλλος στο σπίτι και να βοηθήσει στο ανακάτεμα.


Σερβίρεται κρύο από το ψυγείο, συνήθως σε γενναία ορθογώνια κομμάτια, πάντα με πολύ αγάπη.


Athinoula

  • phpBB ****
  • *****
  • Μηνύματα: 3620
  • Like: +0/-0
Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 27, 2007, 09:25:49 πμ
Καζάν ντιπί (ο πάτος του καζανιού)

ΥΛΙΚΑ :
5 κούπες φρέσκο γάλα με όλα του τα λιπαρά
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση πρόβειο)
1 κούπα αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές corn flour
6-7 βανίλιες
Κανέλλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βουτυρώνουμε ένα μικρό ανικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλάκια ζάχαρη, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και το βγάζουμε από το φούρνο.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το corn flour και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ια 8-10 λεπτά .Προσέχουμε όμως να μην κολλήσει, για αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (είναι ευαίσθητο).
Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτό το πολύ σε χαμηλή φωτιά.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο ¨καμένη¨ ψήνετε σε λιγότερο και το αντίθετο αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα ¨καμένη¨.
Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε ένα μπολ με κρύο νερό και το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιμπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλα.



Kazan, στα Τουρκικά σημαίνει ένα πολύ μεγάλο σκεύος που χρησιμοποιείται στη fωτιά, Dibi, σημαίνει ο πάτος…άρα Kazan Dibi είναι ο πυθμένας ένας πολύ μεγάλου σκεύους. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle. Γλυκό που κατάγεται από την Ανατολία, πέρασε στις γαστρονομικές παραδόσεις των Οθωμανών και από εκεί σε μας. Από τα πιο δημοφιλή γλυκά τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως



2 διαφορετηκες...τωρα...ο καθενας ας δοκιμασει :idea:


cuba

  • phpBB **
  • ***
  • Μηνύματα: 920
  • Like: +1/-0
Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 27, 2007, 11:32:09 πμ
oles aytes oi syntages gia ena glyko? thn perasmenh bdomada eida ena reportaz sthn thleorsh sthn 8essalonikh gia to pos ftiaxnoyn to kazan ntipi. phge o dhmosiogafos sto ergostasio kai mas deijan pos to ftiaxnoyn.

   an den to petyxeis to glyko yparxei kai etoimo sta zaxaroplasteia ek 8essalonikhs poy 8a exoyn anoijei sthn a8hna.


seagull

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1094
  • Like: +1/-0
Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 27, 2007, 11:50:31 πμ
καμμια σχεση όμως ...
η αληθεια ειναι και λυπάμαι που το ομολογω πως δε συγκρινεται η αυθεντικη παραδοσιακή γευση με το εργοστασιακό ή και των ζαχαροπλαστιων
Αν δοκιμάσει κανείς απο αυθεντική συνταγή μερακλή μικρασιατικης καταγωγής καταλαβαινει τι λεω ...μερα με τη νυχτα η διαφορα
Και όντως είναι απιθανη η γευση ...και η κρεμα δεν ειναι ομοιογενής κανονικά αλλα με ίνες


Nasia9

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1958
  • Like: +0/-0
Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 27, 2007, 12:03:05 μμ
Θεσσαλονίκη... η μοναδική πόλη..που ερωτεύτηκα με τη πρώτη ματιά  8)


P_Panos

  • phpBB *
  • **
  • Μηνύματα: 228
  • Like: +0/-0
Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 28, 2007, 09:46:11 μμ
[/color]

(Κατ' ευθειαν απο τα μπουζουκια με το πρωτο αεροπλανο για Αθηνα!!!)


Enia

  • phpBB *****
  • ******
  • Μηνύματα: 12667
  • Like: +0/-0
Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 28, 2007, 09:53:21 μμ
Παράθεση από: "Nasia9"
Θεσσαλονίκη... η μοναδική πόλη..που ερωτεύτηκα με τη πρώτη ματιά  8)


προφανώς δεν έχεις πάει Καστοριά...  :D


(και μην παρεξηγηθώ, έχει και η Θεσσαλονίκη αυτό το 'κάτι'...)


Nasia9

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1958
  • Like: +0/-0
Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 28, 2007, 10:10:04 μμ
Καστοριά...δεν έχω πάει  ]


P_Panos

  • phpBB *
  • **
  • Μηνύματα: 228
  • Like: +0/-0
Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 28, 2007, 10:15:15 μμ
Οργανωνω εκδρομουλα για Καστορια το Σαββατοκυριακο!!!!

[size=18][/size] Αν ερθεις και εσυ θα ειμαστε δυο!!!!! :)  :)


lucretia

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1404
  • Like: +0/-0
Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 28, 2007, 10:48:23 μμ
Η μεγαλυτερη αθηναικη μπαρουφα που την λενε αφηνοντας εναν μικρο αναστεναγμο, "Θεσσαλονικη, ερωτικη πολη"...


Ξερναω με τα κλισε.


Enia

  • phpBB *****
  • ******
  • Μηνύματα: 12667
  • Like: +0/-0
Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 28, 2007, 11:48:27 μμ
ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι....!!! :shock:  P_Panos, ελπίζω να έχεις χώρο... και να μπορέσεις να μου φέρεις στην επιστροφή κάτι από την Καστοριά που το χρειάζομαι πολύ...  :roll:


 :P


cna

  • phpBB **
  • ***
  • Μηνύματα: 586
  • Like: +0/-0
Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 29, 2007, 12:00:29 πμ
Δεν νομίζω να χωρέσω σε βαλίτσα  :?


Enia

  • phpBB *****
  • ******
  • Μηνύματα: 12667
  • Like: +0/-0
Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 29, 2007, 12:19:42 πμ
Μα, δεν είπα τπτ για βαλίτσα χαζουλίνι! :hug2: Υπέθεσα πως θα έρθει με αυτοκίνητο ο άνθρωπος, κι ελπίζω να μην έχει κανένα smart for two!  :?  :P







αν χώραγες σε βαλίτσα θα σε είχα απαγάγει από καιρό... :oops:  8)


 

μέλη
  • Σύνολο μελών: 7353
  • Latest: Mehrunissa
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360295
  • Σύνολο θεμάτων: 11740
  • Online Today: 186
  • Online Ever: 809
  • (Δεκεμβρίου 04, 2019, 11:14:35 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Users: 0
Guests: 162
Total: 162