Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής

This is a discussion for the topic Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής στις the board Θρησκείες.
*

Αποστολέας Θέμα: Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής  (Αναγνώστηκε 6237 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

gon

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1448
 • Like: +0/-0
στις: Φεβρουαρίου 22, 2008, 05:39:00 μμ


Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής είναι η μεγαλύτερη ελληνική εκκλησία που ανήκει στο ευρύτερο δόγμα του Πεντηκοστιανισμού, και το δεύτερο χριστιανικό δόγμα (μετά την Ορθόδοξη Εκκλησία), σε πλήθος εκκλησιών και ευκτήριων οίκων στην Ελλάδα[1].

Στην Ελλάδα αριθμεί πάνω από 20,000 μέλη[2], 150 εκκλησίες και 250 κατ' οίκον συναθροίσεις, ενώ υπάρχει μια συνεχής έντονη άυξηση των μελών της[3]. Επίσης δραστηριοποιείτε και σε άλλες χώρες [4]. Αποτελεί δόγμα αναγνωρισμένο από το κράτος και λειτουργεί σαν εκκλησία με άδεια του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής πιστεύει πως, αποτελεί μέρος της "δεύτερης μεγάλης παγκόσμιας έκχυσης του Αγίου Πνεύματος", που χαρακτηρίζεται στην Αγία Γραφή ως "όψιμη βροχή". Περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία του κινήματος της Όψιμης Βροχής στον Ελληνόφωνο κόσμο παγκοσμίως, έχοντας το "προνόμιο" (σε σχέση με πολλές άλλες Εκκλησίες της Πεντηκοστής του εξωτερικού) να χρησιμοποιεί ευρέως, το πρωτότυπο Ελληνικό κείμενο. Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής έχει ώς άτυπο κέντρο της, την Αθήνα, ενώ πιστοποιεί ότι "η κάθε εθνική της εκκλησία είναι "αυτοκέφαλη" και μέρος της παγκόσμιας Εκκλησίας του Χριστού, που αποτελείται από όσους σώζονται σε όλα τα έθνη (Αποκ. 21:24)". Θέτει ως στόχο της, την επιστροφή στην αποστολική δύναμη, απλότητα και νοοτροπία.


gon

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1448
 • Like: +0/-0
Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 22, 2008, 05:42:24 μμ
Ονομασία

Λέγεται "Ελευθέρα", γιατί είναι αυτοκέφαλη και δεν έχει εξάρτηση -άμεση ή έμμεση- από καμία ξένη οργάνωση και "Αποστολική", επειδή έχει -όπως πιστεύει- υιοθετήσει τα δόγματα και τις πρακτικές της πρώτης Αποστολικής εκκλησίας. Λέγεται "της Πεντηκοστής" διότι πιστεύει ότι ο πιστός πρέπει να λάβει το Άγιο Πνεύμα και να ενδυθεί δύναμη εξ' ύψους, όπως έλαβαν οι απόστολοι την ήμερα της Πεντηκοστής και όλοι οι πρώτοι χριστιανοί της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία, όπως πιστεύει η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, δεν υιοθέτησε ποτέ μουσικά όργανα ή οποιαδήποτε άλλη τεχνητή μέθοδο για την ανύψωση του συναισθήματος αλλά ήταν ζωντανή με μια αγία και νικηφόρα ζωή μέσω της πλήρωσης του Αγίου Πνεύματος[5]. Ως αρχηγό της θεωρεί τον Ιησού Χριστό, ενώ οι υπηρετούντες Αυτόν, θεωρούνται δούλοι του.

Τι πιστεύει

Δογματικά πιστεύει στην Αγία Τριάδα και αποδέχεται όλα τα άρθρα του συμβόλου της Πίστεως[6] Νικαίας/Κωνσταντινουπόλεως, που οι 318 Πατέρες καθιέρωσαν προκειμένου "να διακρίνονται οι αιρέσεις από την εκκλησία, η οποία διδάσκει σωστά το Λόγο του Θεού".


 Τα 7 Μυστήρια σαν δογματική βάση

Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής πιστεύει και εκτελεί τις ακόλουθες τελετές τις οποίες ονομάζει "επτά μυστήρια" (χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τον όρο "μυστήριο" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το δέχεται η Ορθόδοξη και η Καθολική εκκλησία):

Το Βάπτισμα στο νερό, που γίνετε "στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος". Απαραίτητες προϋποθέσεις για να βαπτισθεί ένα άτομο στο νερό, είναι να έχει πιστέψει στο Χριστό και στο Ευαγγέλιό Του και να έχει μετανοήσει από την αμαρτία (Μάρκος 16:16, Πράξεις 2:36-39). Γίνεται επομένως σε άνδρες και γυναίκες που είναι σε θέση να πιστέψουν και να μετανοήσουν, κατά τα αποστολικά πρότυπα, με πλήρη κατάδυση στο νερό (Πράξεις 8:36-39).
Την Θεία Ευχαριστία, που γίνεται ακριβώς όπως περιγράφεται στην Αγία Γραφή, όπως την τέλεσε ο Ιησούς Χριστός (Λουκάς 22:14-21) και την παρέδωσε στους αποστόλους (1 Κορινθίους 11:23-27). Πιστεύει ότι το κρασί και το ψωμί μεταβάλλονται σε σώμα και αίμα Χριστού πνευματικά, δια της πίστεως (1 Κορινθίους 11:27-30), σε αντίθεση με την Ορθόδοξη και την Καθολική εκκλησία, που πιστεύουν ότι το κρασί και το ψωμί γίνονται σώμα και αίμα Χριστού και υλικά, αλλά και με τις περισσότερες Προτεσταντικές εκκλησίες που πιστεύουν πως το κρασί και το ψωμί είναι απλά "σύμβολα" του σώματος και του αίματος του Χριστού. Το δόγμα αυτό μοιάζει αρκετά με το δόγμα της "συμμετουσίωσης" του Μαρτίνου Λούθηρου σύμφωνα με το οποίο ο Ιησούς Χριστός, ως Θεάνθρωπος, λόγω της αδιάλυτης ένωσης των δύο φύσεων στο πρόσωπό του, είναι παρών στην τελετή της Θείας Ευχαριστίας, όχι με τη θεία μόνο φύση του, αλλά και με την ανθρώπινη, έτσι που το ψωμί και το κρασί αποκτούν την ουσία του σώματος και του αίματος του, χωρίς να αποβάλλουν τη δική τους ιδιαίτερη υπόσταση. Στην Θεία Κοινωνία της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής λαβαίνουν μέρος μόνο οι πιστοί χριστιανοί, που έχουν μετανοήσει από την αμαρτία, ώστε να μην λαμβάνεται το σώμα και το αίμα του Χριστού "ανάξια"(1 Κορινθίους 11:28) Η Θεία Κοινωνία τελείται κάθε Κυριακή.
Τον Γάμο, που πρέπει να είναι τίμιος σύμφωνα με την Αγία Γραφή (Εβραίους 13:4), απαγορευμένου του διαζυγίου σε κάθε περίπτωση, εκτός λόγου πορνείας (Ματθαίος 5:32) και μη επιτρεπομένου δευτέρου γάμου (1 Κορινθίους 7:11). Μόνο ο θάνατος μπορεί να χωρίσει το ανδρόγυνο (1 Κορινθίους 7:39), γι' αυτό και η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, δεν δίνει διαζύγια. Όσοι παντρεύτηκαν δεύτερη φορά ή πήραν χωρισμένο άτομο, επάνω στην άγνοιά τους, τους δέχεται έτσι όπως είναι και τους κάλεσε ο Χριστός χωρίς φυσικά, να έχει την απαίτηση να χωρίσουν.
Το Ευχέλαιο, που αφορά τους ασθενείς και δίνει θεραπεία στο σώμα. Ο ποιμένας και οι πρεσβύτεροι χρίουν τον ασθενή με λάδι, επιθέτουν τα χέρια τους επάνω του και προσεύχονται, όπως γράφει η Αγία Γραφή, ώστε ο Ιησούς Χριστός να θεραπεύσει τον ασθενή (Ιάκωβος 5:14, Μάρκος 6:13).
Την Εξομολόγηση (ή ομολογία), που γίνεται από τον μετανοούντα αμαρτωλό ενώπιον πάντων (Μάρκος 1:5, Πράξεις 19:18), ή κατ' ιδίαν (Ιάκωβος 5:16), για να λάβει συγχώρεση από τον Ιησού Χριστό (Πράξεις 4:12).
Το Χρίσμα του Αγίου Πνεύματος, που συνιστά στους πιστούς, να το ζητήσουν από τον ίδιον τον Ιησού Χριστό, που είναι κατά την Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, ο μόνος δυνατός να χρίσει τον άνθρωπο με το Πνεύμα Του το Άγιο (Ματθαίος 3:11). Σημείο ότι πραγματικά ένα άτομο έχει χρισθή με Άγιο Πνεύμα, είναι το σημείο των ξένων γλωσσών, που δόθηκε στους αποστόλους και τους χριστιανούς της αποστολικής Εκκλησίας (Πράξεις 2:5, 1:44-48, 10:6, 1 Κορινθίους 14:22).
Τις Διακονίες, που είναι πέντε και τις δίνει ο Ιησούς Χριστός: "Και αυτός έδωκεν, άλλους μεν αποστόλους, άλλους δε προφήτας, άλλους δε Ευαγγελιστάς, άλλους δε ποιμένας και διδασκάλους". Χειροτονεί επισκόπους, που λέγονται και πρεσβύτεροι σε κάθε εκκλησία (Πράξεις 14: 23), πιστούς χριστιανούς, που πρέπει να είναι απαραιτήτως παντρεμένοι, με παιδιά που τα έχουν στην υποταγή τους, με καλή μαρτυρία (1 Τιμόθεον 3:1-8, Τίτος 1:5-10).


gon

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1448
 • Like: +0/-0
Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 03, 2008, 04:52:21 μμ
===Βασικά δόγματα και πεποιθήσεις<ref>[http://www.salaminachurch.gr/el/church/what/what_we_gr.html Oι πεποιθήσεις της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής αναλυτικά από την επίσημη σελίδα της εκκλησίας της Σαλαμίνας.]</ref>===

*Η [[Αγία Γραφή]] είναι ο αλάνθαστος και πλήρως επαρκής οδηγός στην πιστή και στην πρακτική. Είναι ο μονός γραπτός λόγος εμπνευσμένος από τον [[Θεός|Θεό]] και πιστοποιεί τις αρετές του, το θέλημα του και το αιώνιο σχέδιο του για τον άνθρωπο.
*Η [[Αγία Τριάδα]]
*Η Θεότητα του [[Ιησούς Χριστός|Ιησού Χριστού]]
*Τέλος και κατάργηση του νόμου της [[Παλαιά Διαθήκη|Παλαιάς Διαθήκης]]
*Τρεις υποστάσεις του [[άνθρωπος|ανθρώπου]]: [[Πνεύμα]], [[Ψυχή]], [[Σώμα]]
*Αμαρτωλή φύση εξ αιτίας της πτώσης του [[Αδάμ]] και της [[Εύα|Εύας]] από την τελειότητα
*Σωτηρία κατά χάρη, διαμέσου της Πίστεως
*Πίστη στη Θεία θεραπεία
*Ελεύθερη συνεισφορά (και όχι ''προσφορά δεκάτων'' που δέχονται άλλες [[Εκκλησία|εκκλησίες]])
*Αναγέννηση του [[Χριστιανισμός|Χριστιανού]] με ενέργεια του [[Θεός|Θεού]]
*Οι εργάτες της [[Εκκλησία|εκκλησίας]] εκτελούν διακονία και δεν πληρώνονται
*Καθημερινός αγιασμός, αύξηση και [[Χριστιανισμός|χρισιανική]] ζωή
*Σεμνότητα
*Οι γυναίκες δεν κηρύττουν στην [[εκκλησία]]
*[[Αρπαγή της εκκλησίας]]
*Μη χρησιμοποίηση μουσικών οργάνων στην [[εκκλησία]]
*Χρησιμοποίηση μανδηλίου κατά την [[ώρα]] της [[προσευχή|προσευχής]] από τις [[γυναίκα|γυναίκες]]
*Μη χορήγηση διαζυγίου εκτός από περίπτωση πορνείας
*Μη τέλεση δεύτερου γάμου αν το άλλο μέλος είναι εν [[ζωή]]
*Απόρριψη του όρκου και μη συμμετοχή σε ορκωμοσίες (αντι να ορκίζονται επικαλλούνται την ''βεβαίωση της τιμής και της συνείδησης τους'', κατά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας)<ref>[http://www.hri.org/E/1998/98-08-26.dir/stiles/apopsis.htm Σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας]</ref>
* Ουράνιος προορισμός για όλους τους σεσωσμένους
* Ύπαρξη αιώνιας [[Κόλαση|Κόλασης]]


gon

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1448
 • Like: +0/-0
Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 03, 2008, 04:54:59 μμ
==Εργάτες==

Η Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής δεν κάνει διαχωρισμό των πιστών σε κληρικούς και λαϊκούς, κάτι που συνηθίζεται σε άλλες θρησκευτικές ομάδες. Οι εργάτες και οι λειτουργοί της [[Εκκλησία|Εκκλησίας]] είναι απλοί πιστοί [[Χριστιανισμός|Χριστιανοί]] και εργάζονται αδάπανα χωρίς να αμείβονται χρηματικά για την διακονία τους.

===Οι Πρεσβύτεροι===

Η κάθε [[εκκλησία]] έχει [[Πρεσβύτερος|Πρεσβύτερους]] -ή αλλιώς Επισκόπους-, σε αριθμό ανάλογο με το μέγεθός της, οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις [[Αγία Γραφή|Γραφικές]] προϋποθέσεις του 1 Τιμόθεος 3:1-7. Οι Πρεσβύτεροι φροντίζουν για τα ζητήματα που αφορούν τις δραστηριότητες και την ευημερία της κάθε τοπικής εκκλησίας. Ανάμεσα στις ευθύνες που έχουν οι Πρεσβύτεροι περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η προτροπή και η νουθέτηση της εκκλησίας από τον άμβωνα, οι επισκέψεις σε μέλη της εκκλησίας και η καθοδήγηση του ευαγγελιστικού έργου. Κάθε τοπική εκκλησία έχει έναν υπεύθυνο Επίσκοπο, που ονομάζεται Ποιμένας. Ο Πρεσβύτερος αυτός είναι υπεύθυνος, σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους πρεσβυτέρους, για την λειτουργία της εκκλησίας. Αν απουσιάζει ο Ποιμένας, τον αντικαθιστά προσωρινά κάποιος Πρεσβύτερος.

===Οι Διάκονοι===

Οι [[Διάκονος|Διάκονοι]] πρέπει να πληρούν τις [[Αγία Γραφή|Γραφικές]] προϋποθέσεις του 1 Τιμόθεος 3:8-13. Σε κάθε τοπική εκκλησία υπάρχουν Διάκονοι που βοηθούν τους πρεσβυτέρους σε διάφορες συνήθεις εργασίες, όπως η φροντίδα της αίθουσας της εκκλησίας, οι ηχητικές εγκαταστάσεις, η διάθεση των εντύπων, οι λογαριασμοί της [[Εκκλησία|εκκλησίας]], το ταμείο κ.α. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να λάβουν μέρος και στο κήρυγμα από τον άμβωνα.


plus_

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1981
 • Like: +0/-0
Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 03, 2008, 04:57:43 μμ
Παράθεση από: "gon"

*Μη χορήγηση διαζυγίου εκτός από περίπτωση [size=18]πορνείας[/size]


δλδ μια γυναικα δεν εχει το δικαιωμα σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση
να χωρισει??? μονο ο αντρας εχει αυτο το δικαιωμα????


Παράθεση
*Μη τέλεση δεύτερου γάμου αν το άλλο μέλος είναι εν [[ζωή]]
|Κόλασης]

φανταζομαι στον κυκλο των πεντηκοστιανων
υπαρχει μεγαλη θνησιμοτητα???? :roll:


Pappas10

 • phpBB ****
 • *****
 • Μηνύματα: 4650
 • Like: +0/-0
Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:06:33 μμ
Υπάρχουν και άνδρες πόρνοι.
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.


plus_

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1981
 • Like: +0/-0
Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:33:00 μμ
τιποτα δεν αφησατε για μας!!!
σας παρακαλουμε αφηστε τουλαχιστον τα πεδιλακια
και το γαλλικο μανικιουρ μη γινουμε μπιλιες!!! :mrgreen:


black_velvet

 • phpBB *****
 • ******
 • Μηνύματα: 13746
 • Like: +0/-0
Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:39:02 μμ

Άσε... τα πεδιλάκια τα χάσαμε προ πολλού.

κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα


plus_

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1981
 • Like: +0/-0
Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:43:25 μμ
δεν επρεπε να μου το πεις αυτο.[albumimg]9173[/albumimg]


black_velvet

 • phpBB *****
 • ******
 • Μηνύματα: 13746
 • Like: +0/-0
Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:53:00 μμ

Ωχ... την πλήγωσα τώρα;  ]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα


Pappas10

 • phpBB ****
 • *****
 • Μηνύματα: 4650
 • Like: +0/-0
Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:54:40 μμ
Εγώ μόνο βατραχοπεδιλάκια φοράω πάντως....
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.


plus_

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1981
 • Like: +0/-0
Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:56:43 μμ
εχουν τακουνι?


black_velvet

 • phpBB *****
 • ******
 • Μηνύματα: 13746
 • Like: +0/-0
Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:57:46 μμ

]
κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα


plus_

 • phpBB ***
 • ****
 • Μηνύματα: 1981
 • Like: +0/-0
Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 03, 2008, 05:58:49 μμ
:mrgreen:  :mrgreen:

δωσε λινκ...!!!!!!!!!!


Pappas10

 • phpBB ****
 • *****
 • Μηνύματα: 4650
 • Like: +0/-0
Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 03, 2008, 06:03:52 μμ
Παράθεση από: "plus_"
εχουν τακουνι?


Σπιρούνι άμα ιππεύσω καμία όρκα έχουν... (τι λέω ρε παιδιά;;;.. α ρε φούστη Παμπορίδη με το πέναλτυ το μούφα.. μ' έκανες να παραληρώ)
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Γνώθι Σεαυτόν
Μηδέν Άγαν
Πας μη Έλλην Βάρβαρος
ΠΑΟ Θρησκεία θύρα 13
Πίτα γύρο κοτόπουλο, μαρούλι μαγιονέζα.


 

μέλη
 • Σύνολο μελών: 7355
 • Latest: realeshop
Stats
 • Σύνολο μηνυμάτων: 360299
 • Σύνολο θεμάτων: 11742
 • Online Today: 205
 • Online Ever: 809
 • (Δεκεμβρίου 04, 2019, 11:14:35 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Users: 0
Guests: 187
Total: 187