Μελομακάρονα

This is a discussion for the topic Μελομακάρονα στις the board Σιροπιαστά - Παραδοσιακά.
*

Αποστολέας Θέμα: Μελομακάρονα  (Αναγνώστηκε 870 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

gon

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1448
  • Like: +0/-0
στις: Σεπτεμβρίου 25, 2005, 12:46:57 πμ
Μελομακάρονα

 
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
225 γρ. ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή 750 γρ. αλεύρι και 250 γρ. σιμιγδάλι
2 κουταλιές μπέικιν-πάουντερ
1 κουταλιά σόδα
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη
κανέλα
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
κανελογαρίφαλα


Ανακατέψτε το λάδι με το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε τα καλά. Διαλύστε μέσα στο αλεύρι το μπέικιν-πάουντερ και τη σόδα. Βάλτε το μείγμα του λαδιού σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά, ζυμώστε και πλάστε τα μελομακάρονα σε σχήμα στρογγυλό ή οβάλ. Μετά, κάθε μελομακάρονο το πιέζετε ελαφρά στην επιφάνεια του τρίφτη, για να πάθει ντιζάιν. Βάλτε τα μελομακάρονα σε ταψί, και σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C, για κάνα μισάωρο. Αφήστε να κρυώσουν στο ταψί.

Σε μια κατσαρολίτσα ρίξτε το μέλι, τη ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό και βράστε για κάνα πεντάλεπτο. Αφαιρέστε τον αφρό, προσθέστε κανελογαρίφαλα και, τέλος, περιχύστε τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι. Πασπαλίστε με τριμμένη καρυδόψιχα και με κανελίτσα.


gon

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1448
  • Like: +0/-0
Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2005, 10:15:59 πμ
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
 
1 ΠΟΤΗΡΙ ΒΟΥΤΥΡΟ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΛΑΔΙ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΖΑΧΑΡΗ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΙΦΑΛΑ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΣΟΔΑ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΠΕΙΚΙΝ - ΠΑΟΥΝΤΕΡ
4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΚΟΝΙΑΚ
3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ΧΟΝΤΡΟΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΑ
αλεύρι μαλακό "ΑΡΙΣΤΟΝ", ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΖΥΜΗ ΜΑΛΑΚΙΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 1300 ΓΡ.)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΖΑΧΑΡΗ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΜΕΛΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Χτυπατε το βουτυρο με το λαδι και τη ζαχαρη και συνεχιζετε με τα κανελογαριφαλα, τη σοδα διαλυμενη στο χυμο, το μπεικιν - παουντερ διαλυμενο στο κονιακ, το γιαουρτι, το ξυσμα, τα καρυδια και το αλευρι.
Ζυμωνετε καλα, πλαθετε τα μελομακαρονα και τα βαζετε σε βουτυρωμενο ταψι.
Τα ψηνετε σε μετρια προθερμασμενο φουρνο για 20-25 λεπτα.
Αφηνετε να κρυωσουν και ετοιμαζετε το σιροπι.
Μολις βρασει σε χαμηλη φωτια, βουτατε τα μελομακαρονα, τα αφηνετε ενα λεπτο και τα ανασυρετε με τρυπητη κουταλα.
Τα πασπαλιζετε με τα καρυδια και την κανελα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


gon

  • phpBB ***
  • ****
  • Μηνύματα: 1448
  • Like: +0/-0
Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2005, 10:36:59 πμ
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι κανελογαρίφαλα
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μπέικιν - πάουντερ
4 κουταλιές κονιάκ
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισμένα
αλεύρι μαλακό, όσο χρειάζεται για να γίνει ζύμη μαλακιά (περίπου 1300 γρ.)
 
Υλικά για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι
καρύδια χοντροκοπανισμένα και κανέλα για το πασπάλισμα
 

Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη και συνεχίζετε με τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέικιν - πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το γιαούρτι, το ξύσμα, τα καρύδια και το αλεύρι. Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε το σιρόπι. Μόλις βράσει σε χαμηλή φωτιά, βουτάτε τα μελομακάρονα, τα αφήνετε ένα λεπτό και τα ανασύρετε με τρυπητή κουτάλα. Τα πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα.


 

μέλη
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360295
  • Σύνολο θεμάτων: 11740
  • Online Today: 125
  • Online Ever: 809
  • (Δεκεμβρίου 04, 2019, 11:14:35 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Users: 1
Guests: 236
Total: 237