Μελομακάρονα
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
225 γρ. ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή 750 γρ. αλεύρι και 250 γρ. σιμιγδάλι
2 κουταλιές μπέικιν-πάουντερ
1 κουταλιά σόδα
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη
κανέλα
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
κανελογαρίφαλα
Ανακατέψτε το λάδι με το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε τα καλά. Διαλύστε μέσα στο αλεύρι το μπέικιν-πάουντερ και τη σόδα. Βάλτε το μείγμα του λαδιού σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το αλεύρι σιγά σιγά, ζυμώστε και πλάστε τα μελομακάρονα σε σχήμα στρογγυλό ή οβάλ. Μετά, κάθε μελομακάρονο το πιέζετε ελαφρά στην επιφάνεια του τρίφτη, για να πάθει ντιζάιν. Βάλτε τα μελομακάρονα σε ταψί, και σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C, για κάνα μισάωρο. Αφήστε να κρυώσουν στο ταψί.
Σε μια κατσαρολίτσα ρίξτε το μέλι, τη ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό και βράστε για κάνα πεντάλεπτο. Αφαιρέστε τον αφρό, προσθέστε κανελογαρίφαλα και, τέλος, περιχύστε τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι. Πασπαλίστε με τριμμένη καρυδόψιχα και με κανελίτσα.