Ζελέ με Πορτοκάλι

This is a discussion for the topic Ζελέ με Πορτοκάλι στις the board Επιδόρπια Φρούτων.
*

Αποστολέας Θέμα: Ζελέ με Πορτοκάλι  (Αναγνώστηκε 641 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ntama

  • phpBB ****
  • *****
  • Μηνύματα: 3472
  • Like: +0/-0
στις: Ιουλίου 12, 2005, 10:34:50 μμ
Υλικά:
 
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ασπράδι αυγού, 15 φύλλα ζελατίνας
λίγες φλούδες πορτοκάλι, 1 ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ
3-4 μεγάλα πορτοκάλια



Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, ρί­χνουμε ένα ασπράδι, για να λαμπικαριστεί το σιρόπι, και τα δουλεύουμε λίγο με σύρμα ή πιρούνι, να αναμιχθούν.
Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό, να μουσκέψει 2-3 λεπτά και να μαλακώσει.
Όταν αρχίσει να παίρνει βράση το σιρόπι, στραγ­γίζουμε και προσθέτουμε και τη ζελατίνα, ανακα­τεύοντας σιγά με σπάτουλα, ωσότου λιώσει, χωρίς να πιάσει. Ρίχνουμε και λίγες φλούδες πορτοκαλιού για άρωμα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 4'-5' λε­πτά. Αφήνουμε μετά το σιρόπι να μισοκρυώσει, το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, το περνάμε από καθαρή λινή πετσέτα, βρεγμένη και στιμμένη, στί­βουμε στην επιφάνειά του μερικές φλούδες πορτο­καλιού ωμές, για να πάρει τη σπιρτάδα του και του προσθέτουμε ένα ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ.
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια, έτσι, ώστε να αφαι­ρέσουμε και την εσωτερική άσπρη φλούδα. Ξεχωρί­ζουμε τα φελιά, αφαιρώντας και από αυτά την άσπρη φλούδα, καθώς και τα κουκούτσια.
Σε μια λεκάνη, βάζουμε κοπανισμένο πάγο και, μέσα σ' αυτόν, τοποθετούμε μια φόρμα, υπολογί­ζοντας ότι πρέπει να γεμίσει ως τα χείλη (για να μη σπάσει ο ζελές στο ξεφορμάρισμα). Βάζουμε μέσα στη φόρμα 1 φλιτζάνι περίπου ζελέ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 5-10 λεπτά, να πήξει. Πάνω του ταχτοποιούμε μερικά φελιά πορτο­καλιού. Τα σκεπάζουμε πάλι με λίγο ζελέ που τον αφήνουμε να πήξει, ώστε να συγκρατιούνται τα φε­λιά στη θέση τους. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρό­πο, ωσότου γεμίσει η φόρμα. Αφήνουμε το ζελέ μια ώρα περίπου, να πήξει καλά. Μπορούμε να βάλουμε το ζελέ και στο ψυγείο.
Για να ξεφορμάρουμε το ζελέ, βυθίζουμε τη φόρ­μα σε χλιαρό νερό, μετράμε ως το δέκα, τη βγάζου­με, τη σκουπίζουμε από τα νερά και την αναποδογυ­ρίζουμε σε πιατέλα.


Πηγή: «Ο Αυθεντικός Τσελεμεντές», Νίκου Τσελεμεντέ


 

μέλη
  • Σύνολο μελών: 7354
  • Latest: micky
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360298
  • Σύνολο θεμάτων: 11741
  • Online Today: 319
  • Online Ever: 809
  • (Δεκεμβρίου 04, 2019, 11:14:35 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Users: 0
Guests: 222
Total: 222