Ευχόμαστε αυτές οι οδηγίες να μην χρειαστούν ποτέ. Αρκετούς αντίξοους τριγμούς γνωρίσαμε τελευταία. :smile:
Πρακτικά είναι μάλλον πολυ πιο δύσκολο να δημιουργηθεί τρίγωνο ζωής γιατί απλά με τις δονήσεις δεν είναι βέβαιο πως θα μείνουν σταθερά τα αντικείμενα, αλλά προφανώς είναι και επικίνδυνο, όχι μόνο από τις επιπλέον μετακινήσεις. Λογικά. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σημερα παραμένει η οδηγία "πέφτω, καλύπτομαι, κρατιέμαι" η ασφαλέστερη. Ψάξτε το λίγο.
Μια και θα πρέπει κάποιος να απαντήσει, αν και έχει εξαντληθεί το θέμα σε άλλη ενότητα.
Το κακό είναι πως μεγάλες εφημερίδες και πόρταλ έχουν μεταφέρει το κείμενο θεωρώτας το σε πρώτη ανάγνωση αξιόπιστο, χωρίς να έχουν κάνει τον κόπο να το διασταυρώσουν σε βάθος αλλά με το "διαδώστε το και σώστε ζωές" είναι το επικίνδυνο και αμφιλεγόμενο τρίγωνο της κακής πληροφόρησης θα έλεγα.
Το εν λόγω κείμενο αναφέρεται στους σεισμούς της Τουρκίας από τότε και δεν αποτελεί ένα γενικό οδηγό αλλά ούτε και αξιόπιστο φυσικά λόγω του ότι πολύ λίγα κτήρια έως ελάχιστα στο σύνολο με τις δικές μας πολεοδομικές διατάξεις και τρόπους κατασκευής κινδυνέυουν με pancake -πλήρη κατάρρευση με απλά λόγια, όπως της φωτογραφίας που αναρτήθηκε.
Πρόκειται για συστάσεις που δεν έχουν καθολική εφαρμογή, αποπροσανατολίζουν από τις επίσημες και τεκμηριωμένες οδηγίες.
Το Drop, Cover και Hold On είναι η καλύτερη γενική οδηγία ως σήμερα.
Εμπιστευτείτε τις νέες οδηγίες και μόνο των επισήμων φορέων , OΑΣΠ, Ερυθρού Σταυρού, ξένων πιστοποιημένων οργανώσεων πολιτικής προστασίας, εθελοντικών οργανώσεων εδώ και
όχι σπαμ μέιλ. Το να υπάρχει πληρη ενημέρωση και αμφίπλευρη και που να μην υπάρχει χώρος για παραπληροφόρηση είναι απλό, ειδικά όταν πρόκειται για την σωστή δική μας εκπαίδευση και των παιδιών!
Μπείτε στην επίσημη σελίδα της American Rescue Team και θα διαπιστώσετε πως οι πολεοδομικές κατασκευές είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή τοπικά. Στην Αθήνα για παράδειγμα, διάφορες περιοχές έχουν διαφορετικό σεισμικό κίνδυνο λόγω της ανθεκτικότητας των πετρωμάτων του υπεδάφους και της σαθρότητας του.
Αλλά και οι περισσότεροι καταγεγραμμένοι τραυματισμοί οφέιλονται σε διαφορετικούς λόγους από την κατάρρευση. Υπάρχει καταρχήν αντίλογος με τις οδηγίες του Ερυθρού Σταυρού και το σχετικό θέμα εδώ, έχω την πίστη πως είναι τεκμηριωμένες μόνο του Ερυθρού Σταυρού και των επίσημων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας.
Οι αντιρρήσεις του Ερυθρού Σταυρού, σχετικά με το θέμα μας εδώ, έχουν καταγραφεί,
http://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_of_Life, American Red Cross response to "Triangle of Life" by Doug Copp,
http://www2.bpaonline.org/Emergencyprep/arc-on-doug-copp.htmlο ΟΑΣΠ για το “τρίγωνο της ζωής”
Αναρτήθηκε από τον/την eodargolidas στο Μαΐου 25, 2010
Ολοι γνωρίζουμε το mail που κυκλοφορεί σχετικά με το λεγόμενο “τρίγωνο της ζωής” , το οποίο έχει γραφεί από κάποιο Αμερικανό διασώστη. Επειδή δεν συμφωνεί με την κρατούσα αντίληψη προστασίας , και επειδή είχαμε πολλές ερωτήσεις κυρίως απο εκπαιδευτικούς , ζητήσαμε την γνώμη του πλέον αρμόδιου οργάνου της Πολιτείας του ΟΑΣΠ. Στην απάντηση που μας έστειλε διαβάζουμε….
”Αναφορικά με το ερώτημά σας, εάν την ώρα του σεισμού πρέπει να μπαίνουμε κάτω ή δίπλα από τα θρανία, σας ενημερώνουμε ότι ο Ο.Α.Σ.Π. όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο ή θρανίο (κρατώντας με το χέρι το πόδι του επίπλου) την ώρα του σεισμού. Η ενέργεια αυτή προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης κατ΄ αρχήν από τα διάφορα αντικείμενα που ανατρέπονται και σπάζουν, από τα θραύσματα των τζαμιών κ.α. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί στους σεισμούς που πλήττουν τις Η.Π.Α. γίνονται όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κτίρια προσπαθούν να μετακινηθούν μέσα στο κτίριο ή προσπαθούν να το φύγουν από αυτό, την ώρα του σεισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση. Τους τελευταίους μήνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φτάνουν σε διάφορους παραλήπτες ηλεκτρονικά μηνύματα αντίστοιχα με αυτό που μας αναφέρατε. Αυτό οδήγησε την FEMA (Federal Emergency Management Agency) να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει. Η FEMA με ανακοίνωσή της συνεχίζει να προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την ώρα του σεισμού το: σκύψε, καλύψου και κρατήσου (drop, cover and hold on).
http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/odigies/sismi.csphttp://www.earthquakecountry.info/dropcoverholdon/http://www.iiees.ac.ir/english/index.php?option=com_content&view=article&id=739:safety-recommendations-during-an-earthquake-&catid=56:public-education-group&Itemid=120 ¨οχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στα βιβλιοπωλεία υπάρχει πολύ υλικό για να ενημερωθεί κάποιος κατάλληλα. ¨οχι άλλο κάρβουνο λοιπόν.