Forum > Ιστορία Αρχαιολογία

Ανδρέας Παπανδρέου

(1/3) > >>

gon:
Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996) ήταν έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση». Διατέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996. Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο.Γεννήθηκε στην Χίο, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως Νομάρχης, αλλά κρατούσε στενούς δεσμούς με την Αχαΐα και το Καλέντζι, το χωριό του πατέρα του, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Αχαΐας. Άρχισε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1941, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις Η.Π.Α. όπου συνέχισε τις σπουδές του. Υπηρέτησε ως εθελοντής στο Ναυτικό των ΗΠΑ, σαν νοσοκόμος. Το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Berkeley), όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Παντρεύτηκε διαδοχικά με τη Χριστίνα Ρασιά, μια ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο, την Μαργαρίτα Τσαντ (με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, τον Γιώργο (Πρόεδρος του Πασοκ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης), τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο) και τη Δήμητρα Λιάνη. Εκτός γάμου γεννήθηκε το 1969 η κόρη του Αιμιλία Νίμπλουμ
Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα ερχόμενος το 1961,και, έπειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του νεοσύστατου Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και εργασθηκε ως σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964, με την Ένωση Κέντρου. Μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου, αρχικά ως υπουργός Προεδρίας και λίγο αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Παραιτήθηκε λίγο αργότερα μετά από πολλές πιέσεις άλλων τάσεων μέσα στο κόμμα και συσπείρωσε γύρω του τη λεγόμενη κεντροαριστερή πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου. Στις 25 Απριλίου του 1965 γίνεται ξανά αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού ενώ ένα μήνα αργότερα κατηγορήθηκε ως εμπνευστής και αρχηγός στην υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ».

Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών[2][3] το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Στις 16 Ιανουαρίου του 1968 φεύγει από την χώρα και ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.), επικεφαλής του οποίου έδρασε αντιδικτατορικά σε πολλές δυτικές χώρες, και στο οποίο συσπειρώνονται πολλά από τα σημερινά γνωστά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έδρα του Π.Α.Κ. ήταν αρχικά η πρωτεύουσα της Σουηδίας,
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kίνγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με την γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Η επιμέλεια της διακήρυξης είχε ανατεθεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου στα ηγετικά στελέχη του Π.Α.Κ. Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, σημερινό βουλευτή ν. Ηλείας, στον καθηγητή πανεπιστημίου Μανώλη Παπαθωμόπουλο και στον Δαμιανό Βασιλειάδη, ενώ ένα μεγάλο μέρος της διακήρυξης γράφτηκε από τον Κώστα Σημίτη. Παρόντες στην ανακοίνωση της διακήρυξης ήταν στελέχη του ΠΑΚ, αγωνιστές διωχθέντες από τη χούντα, νεολαίοι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και νεολαίοι της Γενιάς του 1-1-4. Στην διακήρυξη αναγράφονταν οι λόγοι ίδρυσης και οι βασικές θέσεις του κινήματος.

gon:
1981 η ώρα της «Αλλαγής»
Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σαν "Αλλαγή", με την έννοια ότι μετά απο μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού. Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».

gon:
Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
 
Αξίωμα: Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Περίοδοι εξουσίας: 1981 – 1989
1993 – 1996

Προκάτοχοι: Γεώργιος Ράλλης,
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
 
Διάδοχοι: Τζανής Τζαννετάκης,
Κωνσταντίνος Σημίτης
 
Ημερομηνία Γέννησης: 5 Φεβρουαρίου, 1919

Τόπος Γέννησης: Χίος

Πολιτικό Κόμμα: Ένωση Κέντρου, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Ημερομηνία Θανάτου: 23 Ιουνίου 1996
Τόπος Θανάτου: Εκάλη, Ελλάδα

sevenseas:
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ
Τεύχος Νο 5  monthy review
 
 
 
 
Όταν κανείς ρωτάει: «Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μαρξιστής;», νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι. Αν επεκτείνει την ερώτηση: «Από γεννησιμιού μέχρι θανάτου;», αυτό μάλλον δεν θέλει καμία απάντηση. Απλώς δείχνει αφελή ερώτηση…

Για κανέναν δεν μπορείς να πεις ότι ήταν ίδιος από τότε που εισήλθε στη συνειδητή ζωή μέχρι τη στιγμή του θανάτου του. Σε άλλη περίοδο εξέλιξης ήταν ο Ανδρέας το 1938, σε άλλη το 1955, το 1965, το 1975.


Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ότι δεν αρνήθηκε να στηριχτεί στις μεγάλες κινούμενες ομάδες λαού, εγκρίνοντας και προωθώντας τις Επιτροπές Πρωτοβουλίας του 1974. Αυτό αποτελεί βασικό κριτήριο προοδευτικής σκέψης αλλά και δράσης. Αντίθετα από βαρύγδουπες επαναστατικές φρασεολογίες, που ως μόνο τρόπο δράσης βλέπουν την πυραμιδική οργάνωση μιας πειθαρχημένης ομάδας, έστω κι αν αυτή καταλήγει στη σταλινική δικτατορία ή, στην καλύτερη περίπτωση, στη σοσιαλδημοκρατική ευελιξία υποταγής.

Καταλαβαίνω τις ανησυχίες του ορθόδοξου, που για να αυτοπροστατευθεί καταγγέλλει όλους τους άλλους ως αποστάτες. Τον ορθόδοξο χριστιανό, που καταγγέλλει καθολικούς, προτεστάντες, οποιαδήποτε άλλη ομάδα, ως αιρετικούς. Και τότε γίνεται ο ίδιος αρχιαιρετικός υποστηρικτής μιας καθαρής αλήθειας.


Αν κανείς φέρνει τις αντιρρήσεις του για το πώς ένας μαρξιστής Ανδρέας πισωγυρίζει στην οργάνωση του αστικού καθεστώτος, πάμε στο πολύχρονο ερώτημα των σοσιαλιστών, αλλά και κομμουνιστών, για να μην πούμε ακόμα και επαναστατών, οι οποίοι προχώρησαν σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις – με το δίλημμα πάντα αν είναι σωστό να διευκολύνουμε την πρόοδο του σοσιαλισμού χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα κρατικό μηχανισμό ή αν πάμε μέχρι τη σύγκρουση, κι ό,τι γίνει.


Μην ξεχνάμε ότι περίοδος δράσης του πρώτου ΠΑΣΟΚ ήταν η εποχή της συντριβής, της σφαγής της Χιλής του Αλιέντε. Τότε μετράς τα όρια αντοχής και μέχρι πού τολμάει το άτομο, το άτομο ηγέτης. Κατά τα άλλα, δεν νομίζω να έχει νόημα η μετά θάνατον επιδίωξη κρίνοντας τους άλλους.


Το άλλο ερώτημα που πολλοί θέτουν είναι αν κάποιοι του αστικού εποικοδομήματος μπορούν να προσχωρήσουν σε σοσιαλιστικές πρακτικές.


Εμείς στην Ελλάδα είχαμε αυτή την εμπειρία και μπορούμε να απαντήσουμε καταφατικά. Περίπου 1.000 αξιωματικοί του αστικού στρατού, πολλοί ιερωμένοι, πολλοί διανοούμενοι, μορφωμένοι αλλά και πολιτευτές της αστικής τάξης προσχώρησαν στο κίνημα αντίστασης. Κρατήθηκαν με αξιοπρέπεια σ’ αυτό που αντιλαμβάνονταν ως λαϊκή επανάσταση. Ακόμη και στην ήττα, για την οποία δεν ήταν υπεύθυνοι, ακολούθησαν το δρόμο του μαρτυρίου με αξιοπρέπεια και χωρίς να προδώσουν, ενώ μερικοί «επαναστάτες» (χαρακτηριζόμενοι μαρξιστές) αρνήθηκαν το κίνημα.


Τελειώνοντας, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κρίνουμε τη θέση του Ανδρέα με τη συναισθηματική φόρτιση της ήττας και του εκφυλισμού. Νομίζω ότι θα είναι λάθος. Αν μη τι άλλο, οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας, αυτό το πρωτοποριακό λαϊκό στοιχείο, έφεραν τη δημοκρατία της βάσης στην Ελλάδα. Πράγμα που δεν είχε καταφέρει να ζήσει αυτή η χώρα από το 1830, όταν έγινε κράτος.


 
αρχή

sevenseas:
μαθητής ακομη ειχα καποιες επαφες (καποιες ειπα, δεν το παιζω αντιστασιακος ) με καποια μελη της Δημοκρατικης Αμυνας )
Ετσι μοιραια βρεθηκα στις επιτροπες πρωτοβουλιας του ΠΑΣΟΚ το 1974
Με θαμπωσε ο τροπος αυτοοργανωσης?
με θαμπωσαν τα ιστορικα στελεχη της μη παραδοσιακης αριστερας , που συμμετειχαν?
με θαμπωσε, οτι συνιδρυθηκε από ΠΑΚ, ΔΑ, ΚΟ ΜΑΧΗΤΗ΅, ΕΔΕ κλπ?
ή μηπως με θαμπωσε η μορφή του Αντρεα?
οσο
λεω οσο γιατι δεν ημουν και πολυ
ημουν μελος του ΠΑΣΟΚ
διαγραφηκα, οταν ψηφισα μονος μου μια ακραια προταση μου.
θεωρουσα τον εαυτό μου αντιπαπανδρεικο
τον θεωρουσα
αναγκαιο κακο
οπως ελεγαν παλιοι συντροφοι
δηλαδή εναν ηγέτη ,που συσπείρωνε τον κοσμο
αλλα που δεν επρεπε  να μην παρεμβαινει στην ιδεολογικη ζυμωση τυ κινηματος
εμεις οι ακραιοι αριστεροι
που θεωρουσαμε , ότι χτιζαμε την ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
χωρις γραφειοκρατικα κατεστημενα
θεσφατα κι αλαθητα
εμεις , που λατρευαμε τον Τροστσκι
και θεωρουσαμε το ΚΚΕ ενα δεξιο κομμα
κι ομως
αυτος ο παμπονηρος αχαιος
με την βαθεια μαρξιστικη παιδεία
καταφενε καθε φορα αν αποσοβει τις κρισεις και να πηγαινει το κινημα ενα βημα μπροστα
δυο παρεμβασεις του θυμαμαι
το άρθρο του
Ο ΜΑΡΞ Ο ΛΕΝΙΝ ΚΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ
οταν το κινημα μαστιζοταν απο την διαμαχη λενινστων - τροτσκιστων
και τον
ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1978 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
οταν ειχε διαισθανθει τον κινδυνο εκφυλισμου του κινηματος κι εθεσε την αναγκη πολτιστικκης επαναστασης μεσα στο κινημα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

τον Αντρεα δυο φορες ειχα δει απο κοντα
μια φορα το 1975
οταν σε συνελευση της ΠΑΣΠ , μπηκε και .................... τολμησε να κανει μια παρεμβαση
ο τοτε προεδρευων του ειπε
συντροφε δεν εισαι μελος της ΠΑΣΠ, άρα δεν εχεις λογο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
κι αλλη μια , το 1983 στην Παντειο , ως μελος της συντοτινιστκής επιτροπης παγκοσμιυ συνεδιου για την αποπυρηνικοποιηση .
τοτε τον υποδεχθηκα στο συνεδριο και του εδωσα τον φακελλο με τα σχετικα εγγραφα

οσο κι αντιπαπανδρεικος να ημουν
ναι θα το πω
ΕΝΑ ΔΕΟΣ , ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ ΜΕ ΔΙΑΠΕΡΑΣΑΝ
οταν με κοιταξε για 2-3 δευτερολεπτα
ΝΑΙ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΤΟΙΑ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ

viva marχ , viva lenin
viva il grande presidente !!!!!!!!!!!!!
pak , mir tupamaros fentayen and viet kong

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση