Κατηγορία-Όσπρια-Φακές...Δικός μου τρόπος μαγειρέματος ,για όσους τις αντιπαθούν με τον κλασσικό !

This is a discussion for the topic Κατηγορία-Όσπρια-Φακές...Δικός μου τρόπος μαγειρέματος ,για όσους τις αντιπαθούν με τον κλασσικό ! στις the board Λαδερά - Σούπες.
*

Αποστολέας Θέμα: Κατηγορία-Όσπρια-Φακές...Δικός μου τρόπος μαγειρέματος ,για όσους τις αντιπαθούν με τον κλασσικό !  (Αναγνώστηκε 2383 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

CHRIS_FEMALE_

  • phpBB **
  • ***
  • Μηνύματα: 420
  • Like: +0/-0
ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο φακές χονδρές ή ψιλές(ανάλογα την προτίμησή σας)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι(άν είναι και φυτρωμένο στη κορυφή του με τα πράσινα φυλλαράκια ακόμα καλύτερα,βάλτε και τα πράσινα του)
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρι
6 λιαστές αποξηραμένες ντομάτες (αυτές θα τις βρείτε χύμα σε καταστήματα μπαχαρικών)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή αν αγαπάτε το λάδι ,γεμίστε το φλυτζάνι,εξάλλου
οι φακές απορροφούν υγρά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Έχουμε μουλιάσει τις φακές μας απο το βράδυ σε λεκάνι με νεράκι.Πρίν τις μαγειρέψουμε κανονικά,τις ρίχνουμε σε σκέτο νερό που βράζει και τις αφήνουμε 10 λεπτά,κι έπειτα τις στραγγίζομε(αυτο το κάνουμε για να φύγει μια ποσότητα σιδήρου που έχουν οι φακές κι αυτο τις κάνει δύσπεπτες και αρκετά βαρύ σαν φαγητό).Μόλις τις στραγγίσετε ,ειναι έτοιμες για να τις μαγειρέψετε !
Εγώ χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητος σε 10-15 λεπτάκια είναι έτοιμες.Ρίχνω όλα τα υλικά μέσα,ότι χρειάζεται το ψιλοκόβω,ρίχνω το ανάλογο λαδάκι και νεράκι ώσπου να καλυφθούν ολα τα υλικά και μαγειρεύω πρώτα στο 3 μεχρι ν'ακουστεί το χαρακτηριστικό σφύριγμα της χύτρας κι έπειτα χαμηλώνω στο 1 με 1μιση.Μόλις περάσουν τα 10-15 λεπτά ,το σβήνω και το αποσύρω απο την εστία.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!    :grin:


pixie

  • Global Moderator
  • phpBB ****
  • *****
  • Μηνύματα: 7163
  • Like: +0/-0
Είναι αλήθεια ότι η κάπαρη που χρησιμοποιείς θα πρέπει να αφήνει μια ιδιάζουσα γεύση! Θα το δοκιμάσω! ;-)

Ίσως αυτό κάνει και τη διαφορά στη γνωστή, καλή συνταγή της θείας Ευλαμπίας. :mrblue:

Εγώ χρησιμοποιώ και λίγο δυόσμο στη σάλτσα ντομάτας και ρίγανη στο τέλος. Α, κι η δάφνη must στις προτιμήσεις μου! :smile:

Επίσης δεν χρειάζεται απαραίτητα να τις μουλιάζεις από το βράδυ τις φακές. Τις βάζεις σε κατσαρόλα με κρύο νερό, τις βάζεις στη φωτιά και, μόλις πάρουν την πρώτη βράση, τις αποσύρεις και αφήνεις για μισή έως μια ώρα με σκεπασμένο καπάκι. Στη συνέχεια βάζεις πάλι κρύο νερό μαζί με όλα τα υλικά και μέσα σε μισή ωρίτσα είναι έτοιμες! Χωρίς χύτρα...

Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά οι ψιλές φακές είναι τελικά λίγο πιο σκληρές από τις χοντρές οι οποίες χυλώνουν περισσότερο.


CHRIS_FEMALE_

  • phpBB **
  • ***
  • Μηνύματα: 420
  • Like: +0/-0
[quote user="CHRIS_FEMALE_" post="349266"]ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο φακές χονδρές ή ψιλές(ανάλογα την προτίμησή σας)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι(άν είναι και φυτρωμένο στη κορυφή του με τα πράσινα φυλλαράκια ακόμα καλύτερα,βάλτε και τα πράσινα του)
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρι
6 λιαστές αποξηραμένες ντομάτες (αυτές θα τις βρείτε χύμα σε καταστήματα μπαχαρικών)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή αν αγαπάτε το λάδι ,γεμίστε το φλυτζάνι,εξάλλου
οι φακές απορροφούν υγρά.[/quote]


ξέχασα να προσθέσω 1 καρότο και μία πατατούλα ψιλοκομμένη  :o


CHRIS_FEMALE_

  • phpBB **
  • ***
  • Μηνύματα: 420
  • Like: +0/-0
[quote user="pixie" post="349267"]Είναι αλήθεια ότι η κάπαρη που χρησιμοποιείς θα πρέπει να αφήνει μια ιδιάζουσα γεύση! Θα το δοκιμάσω! ;-)

Ίσως αυτό κάνει και τη διαφορά στη γνωστή, καλή συνταγή της θείας Ευλαμπίας. :mrblue:

Εγώ χρησιμοποιώ και λίγο δυόσμο στη σάλτσα ντομάτας και ρίγανη στο τέλος. Α, κι η δάφνη must στις προτιμήσεις μου! :smile:

Επίσης δεν χρειάζεται απαραίτητα να τις μουλιάζεις από το βράδυ τις φακές. Τις βάζεις σε κατσαρόλα με κρύο νερό, τις βάζεις στη φωτιά και, μόλις πάρουν την πρώτη βράση, τις αποσύρεις και αφήνεις για μισή έως μια ώρα με σκεπασμένο καπάκι. Στη συνέχεια βάζεις πάλι κρύο νερό μαζί με όλα τα υλικά και μέσα σε μισή ωρίτσα είναι έτοιμες! Χωρίς χύτρα...

Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά οι ψιλές φακές είναι τελικά λίγο πιο σκληρές από τις χοντρές οι οποίες χυλώνουν περισσότερο.[/quote]



 :smile: ντιαρ πιξι σε αυτη τη συνταγη μου δεν βαζω δαφνη.μονο πιπερακι κι οχι αλατακι διοτι η καπαρη ειναι ηδη αλμυρη απο μονη της και δινει αλμυρη γευση και στο φαγητο.Σκέφτηκα το μαγείρεμα της φακής κατ'αυτόν το τρόπο,διότι δεν μ'αρέσουν οι φακές ,από παιδί και ειδικά με τον κλασσικό τρόπο... :smile:


 

μέλη
  • Σύνολο μελών: 7355
  • Latest: realeshop
Stats
  • Σύνολο μηνυμάτων: 360308
  • Σύνολο θεμάτων: 11750
  • Online Today: 327
  • Online Ever: 809
  • (Δεκεμβρίου 04, 2019, 11:14:35 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Users: 0
Guests: 138
Total: 138